Najväčší obranca
Branislav Tvarožek

Branislav Tvarožek

Zdroj fotky:
Post Bellum
Lukáš Žentel

Branislav Tvarožek sa narodil 1. 12. 1925 v Loku pri Leviciach. V lete 1944 sa zapojil do SNP a stal sa členom vysokoškolského strážneho oddielu – špecializovanej jednotky, ktorú vytvoril slovenský povstalecký generál Ján Golian.

„Keď vypuklo Slovenské národné povstanie, s pánom učiteľom Tichým z Modry sme sa dosť komplikovanou cestou dostali do Bystrice. Spočiatku som nevedel, čo mám v Bystrici robiť, ale bol tam strýko, Tomáš Tvarožek, člen národnej rady. Vďaka nemu sme sa aj s bratrancom Živom dostali do vysokoškolského strážneho oddielu, ktorý bol určený na ochranu generálov Goliana a Viesta.“

Na potlačenie povstania v októbri 1944 si spomínal takto: „Na Donovaloch boli strašné zmätky. Boli tam pristavené dve lietadlá, ktoré mali byť pre Viesta a Goliana, ale na príkaz sme ich zničili. Vydali sme sa celá jednotka smerom na Kozie chrbty a ďalej.“

Strety s Nemcami boli vtedy na dennodennom poriadku. Generáli sa so zvyškom skupiny rozlúčili nad Sopotnickou dolinou, no útek sa im nepodaril. Chytili ich na Bukovci pri jednom horárovi. Branislavovu skupinu Nemci postupne rozložili a pochytali.

Do nemeckého zajatia sa dostal aj Branislav Tvarožek, ktorému sa neskôr podarilo uniknúť vďaka znalosti nemčiny. Jeden večer si totižto v leteckých kasárňach vypočul rozhovor lekára a veliteľa stráže. Veliteľ stráže povedal, že každý, kto nie je ranený, bude na druhý deň odtransportovaný a Branislavovi sa podarilo presvedčiť lekára, aby ho zapísal k maródujúcim kvôli zranenej ruke.

Po návrate domov spolu s otcom pomáhali partizánom v okolí Nového mesta nad Váhom tak, že vydávali obilniny ľuďom žijúcim na kopaniciach pomáhajúcim partizánom.

Bránili Slovensko, slobodu a demokraciu počas najťažšieho obdobia. Bojovali v Slovenskom národnom povstaní a riskovali svoje zdravie aj životy. Nezabudnime na nich a na ich obetu. Prečítajte si príbehy najväčších obrancov, akých Slovensko kedy malo. S vašou pomocou ich príbehy nikdy nezaniknú.
Podporte POSTBELLUM